Description
Przez żołądek do serca. Miliony razySwój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: Gotować. Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów). Spis treści:Część pierwsza – PRZEPIS NA ŻYCIECzęść druga – PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJIBabka ucierana świątecznaBorówkowa fantazjaChleb pszenno-żytniChrust (faworki)Chrzan wielkanocny z jajkiemCiasteczka makoweGołąbki ziemniaczane w sosie śmietanowymKapusta z grochemKukutki (kokotki) makoweSkładniki – ciasto:MałgorzatkiMazurek czterowarstwowyMoczka bez piernikaOrzechowe AnetkiPasztet gryczanyPierniczki świątecznePierogi ruskiePieróg z jabłkamiPuszysty placek z malinamiRóże i listki karnawałoweSernik z rodzynkamiSłodka makówkaSzczupak gotowanyUszka z fasoląZupa grzybowa z kaszą gryczanąŻurek z serwatkiCzęść trzecia – PRZEPIS NA WYTRWAŁOŚĆCzęść czwarta – PRZEPIS NA SUKCESCzęść piąta – PRZEPIS NA BŁOGOSŁAWION UCZTOWANIECÓRKI BOŻEJ MIŁOŚCI
castaroma, zestaw łazienkowy drewniany, zabudowa parapetu, malowanie szafek z okleiny, płytki na podłogę w kuchni
yyyyy